FAQ

Wat is de wettelijke betalingstermijn?

Over het algemeen is de wettelijke betaaltermijn 60 dagen. Echter zijn er uitzonderingen.

We maken binnen de wereld van betalingstermijnen onderscheid tussen particulieren en bedrijven. Voor particulieren is er geen wettelijke betalingstermijn. Als ondernemer mag je de betalingstermijn voor consumenten zelf bepalen. Dat moet wel een redelijke termijn zijn. Je zet dit betaaltermijn in het contract of de algemene voorwaarden.

Wettelijke betalingstermijn voor bedrijven

Voor de betalingstermijnen bij overeenkomsten tussen bedrijven gelden de regels van de Europese Richtlijn voor bestrijding van betalingsachterstand in het zakelijk verkeer:

De maximale betalingstermijn voor bedrijven is 60 dagen. Echter is hier een belangrijke uitzondering, namelijk als grootbedrijven aan het mkb iets moeten betalen geldt dit niet. Dan moet er binnen 30 dagen betaald worden tenzij er iets anders is afgesproken in een contract.

Een betalingstermijn van langer dan 60 dagen mag alleen als u kan laten zien dat hieraan geen nadelen zitten voor de koper en verkoper. Is er geen betalingstermijn overeengekomen? Dan is de betalingstermijn 30 dagen.

Twijfel of jouw afnemers binnen de termijn aan hun betaalverplichting kunnen voldoen? Doe de kredietwaardigheidscheck van Trade4Sure.

FAQ

Gerelateerde vragen

U zoekt in onze database de gegevens van de klant op. Vervolgens toetst u de kredietwaardigheid om daarna inzicht te krijgen in.

Zie volledige lijst van FAQ’s
3-in-1 oplossing voor debiteurenbeheer op transactieniveau!

Maak kennis met Trade4Sure via een van onze abonnementen

Kies nu voor een abonnement van Trade4Sure. Dé 3-in-1 oplossing voor debiteurenbeheer op transactieniveau!

Aanmelden